Világító feliratok készítése kültérre, beltérre lézer vágással, led világítással.

Vízbelépő Lány

Pillanatkép a Borudvarban

Bugaszegi Téglagaléria - "a kikapcsolódás és megnyugvás fészke".

Ködös kápolna-domb

Jégjanicsárok

Esti kikötő

Jazz és a Bor fesztiválja nyaranta a Helyiérték Egyesület szervezésében www.helyiertek.hu

Percz János: Vitorlások (acél)

Nem is tudom honnan veszem a bátorságot, hogy szóba hozok egy kitalálhatatlanul egyéni estet. Szerdán volt az Összpróba alapítvány heti kurzusának zárója. Tizennégy fiatal felnőtt eljött Boglárra, Szász János kurzusára - ahogyan többen mondták a bemutatkozáskor - megismerni/kipróbálni önmagukat, levetkőzni valamennyi gátlást. Valami végtelen nyugalmat tartalmazó anyaggal öntözhették fel a nagytermet, amiben a Tanár úr elővezette a következő egy órát. Nem előadást fogunk látni - főleg rokonok, barátok nézők - hanem szövegeket hallunk, jelenetek jönnek, sokszor nem is lehet/kell érteni. Többször fog változni a tér... mindezeket valamilyen földönkívüli nyugalommal ... Woyzeck, Kapitány, Marie, Tamburmajor s Georg Büchner többi alakjai, sokszor a végletekig feszített helyzetekben.
Az előadás - mert az volt! - beszippantott egy pillanat alatt, mint feketelyuk. Bejártuk az egész termet, színpadtól nézőtéren át a karzatig, mint a kivégzésre kíváncsi nép. - Lányom, most mi lesz veled? Nincs férjed, csak gyereked. Mi lenne? Elvagyok, egész nap dalolok ... gyereksírás ... Járkálj egy kicsit. A melle akár a bikáé. A szakálla, mint oroszlánnak. Nincs még egy ilyen férfi!... Hát még vasárnap, amikor fölteszem a tollforgót, fehér kesztyűt húzok, a mindenségit! Még a herceg is mondja mindig, barátom, ez aztán a legény!... Többször elmondott mondatok. ... Woyzeck, magának nincs morálja! - borotválás közben a Kapitány, minden mozdulatot lihegve, a végsőkig kiélvezve - Elfoglaltság kell! Micsoda időpazarlás, a világ egyetlen nap alatt körbeforog. Mire jó ez? ... Gyereke van, de az egyház áldása nélkül.
Megborzongatott egy-egy jelenet - Marie-Tamburmajor, Kapitány-Woyzeck, a bordélyban, Marie fülbevalói ... én még nem találtam egyszerre két fülbevalót ... S az utolsó jelenet, amiben a közönség felterelődött a karzatra. Vaksötét csend hosszan. Jönnek, megriadt Marie, s karját szorítva tereli Woyzeck. Fehér lámpa fénye követi őket. Fönn beesnek a tömeg közé. Élsz még? Nem tudsz meghalni! - dulakodás, hörgés. Piros fény, elernyedés. Kivert a víz. Elképesztő élmény! Csak egyszer, csak akkor és ott! S, mint forró kövezetre vízzel festett kép - örökre elillan,  talán elmesélhetetlenül. Lehet, hogy magamra haragítok többeket, de - ha följutunk is a mennyországba, biztos nekünk kell segíteni mennydörögni - Balatonbogláron a Csiky Gergely színház egykori kápolna-színpadi előadásai óta nem éltem át hasonlót!

k.j.

Gratulálok Tanár úr!

  • osszproba_00
  • osszproba_01
  • osszproba_02
  • osszproba_03
  • osszproba_06
  • osszproba_08

(foto: SamuMisi)

... és tudják mi volt még nagyon megnyerő és szimpatikus? Senki sem kapaszkodott - filmfesztiválokon bőven láttam - tehetségnövelő külcsínbe, hanem úgy, utcai ruhában voltak ígéretesen tehetségesek.